The Guardian visning på Hillsborough dømmer: en triumf for sandhed og solidaritet

Emergency Services, Sheffield Wednesday, hvis grund det var, og sikkerhedsingeniører alle bidrog til katastrofens omfang, besluttede juryen. Men fansen, som i så lang tid var uretfærdigt mærket som berusede louts, hvis adfærd var den egentlige årsag til katastrofen, blev fuldstændig befriet.

Hvad en sejr er disse resultater til fodboldfans, for Liverpool – og for de umoderne dyder af solidaritet, en fælles identitet og styrken af ​​kollektive bestræbelser. Og ligeledes hvad en anklage over en hel generation af politiet, den ambulance service, som vi nu ved, mislykkedes at redde 41 mennesker, som måske har levet, og – implicit i dommen – af retssystemet.Fra den første efterforskning, der satte sin opgave for snævert, efterladte beviset ubestridte og bestod en dom af utilsigtet død, gennem dommeren, der udelukkede yderligere retsforfølgelser efter manglende civilret, har der været en række fortabte muligheder. Indtil oprettelsen af ​​den uafhængige tribunal i 2012, som begyndte processen med at afdække sandheden, havde kun Lord Justice Taylors første rapport tilbage i 1989 identificeret politiets fejl og frigjort fansne.Men hans såkaldte endelige rapport, der tog fat på opmærksomheden og stadig bliver husket for at introducere allsædens stadioner, afvigende afviste opmærksomheden fra hans tidligere resultater og uheldigvis forstærkede den offentlige opfattelse af fodboldfans som en farlig race fra hinanden.

Der er noget chillingly modstridende på den metodiske måde, hvor South Yorkshire-politiet nu er ved at samle beviser for at understøtte fortællingen om skylden, de havde besluttet at fortælle, mens de døde og døende stadig blev båret til det midlertidige morgue i gymnastiksalen: fotografering af affaldsbeholdere og søgning på M62 til tomme øl dåser til støtte for påstand om drukning; tager blodprøver fra de døde, selv børn, for at teste for alkohol; og colluding for at ændre deres noter for at blive enige om deres regnskaber af begivenheder.Snart blev sympatiske parlamentsmedlemmer og journalister blevet fortalt løgne. CCTV bånd forsvandt. Bevis for den første undersøgelse blev efterfølgende tilbageholdt. Og indtil denne efterforskning erkendte hr. Duckenfield ikke åbenlyst, at han på kampens dag havde været dårligt forberedt og overbevisende, og som følge heraf havde han lavet nogle katastrofale misjudgments. Facebook Twitter Pinterest David Conn analyserer beviset ved hjælp af nyligt udgivne optagelser fra dagen for at opbygge et billede af, hvordan 96 Liverpool-tilhængere døde på Sheffield Stadium. Der er også svære lektioner om, hvordan Den falske fortælling var først uovervåget og forstærkede derefter i nogle aviser i årtier.Det ser sådan ud som en kopibogopstilling: Den blomstrer som bakterier i den varme atmosfære af komplikation, der er fremherskende i men ikke unik for 1980’erne, mellem politiet, aviser og politikere. Det kan kun nedrives, som Hillsborough-familierne viste ved ren, ubøjelig cussedness, hjulpet af en modig og uafhængig udenfor støtte, herunder rapportering af værgerens egen korrespondent, David Conn.

I dag, Familien er glad for, at der til sidst er skyld i fordeling, hvor det tilhører. For at forstå, hvor meget det er vigtigt, husk at indtil nu har nogle familier følt sig så forrådte af myndighederne, at de har nægtet at acceptere dødsattesterne, der bærer dommen „utilsigtet død“.Endelig er de retfærdige.

Nu skal de få den ansvarlighed, de med rette og presserende ønsker. Undersøgelsesafgørelsen betyder, at CPS vil overveje retsforfølgning. Samtidig skal to andre henvendelser – den uafhængige politiets klageudvalgs største undersøgelse nogensinde i en politiets dækning, den anden en politiundersøgelse, Operation Resolve, til påstand om kriminel adfærd – skal opfylde deres frister for afslutning i år. Familien er helt berettiget til at forvente før meget længere den dag i retten, som de har ventet i mere end et kvart århundrede.

Det er let at være klogt i en sådan afstand fra begivenhederne . Politi, det siges, er anderledes nu, mere åbent og mere ansvarligt.1980’erne var en vanskelig og ubestemt alder af bitre industrielle tvister, massearbejdsløshed, fredslejre og borgerlig uro, der var i den forfærdelige internationale kontekst af en kold krig, der truede med at blive hot. Det var også en dystre tid til fodbold. Dette var før Premier League bragte mega-bucks ind i spillet, da i de sidste par år Bradford-ilden og Heysel-stadionets sammenbrud allerede havde dræbt 95 fans mellem dem, og hooliganismen var en pålidelig funktion af daglige nyheder.

Desværre synes nogle af funktionerne i Hillsborough saga ikke så fjernt. Dækningen var let, fordi for meget af landet var villig til at tillade en gruppe mennesker, fodboldfans fra den svigtende nordlige by Liverpool, at være repræsenteret som en anden og anden fra resten af ​​os.En værdig arv af den lange og ødelæggende sandhed, der stammer fra den frygtelige aprildag i 1989, ville være, at hvis hver gang vi hørte sige „muslim“ og „ekstremisme“ eller „fordel“ og „snyde“ i det samme sætte vi pause før vi skyndte os til dommen og huskede forræden af ​​96. Det lukkede sind er en frugtbar grund til falske fortællinger om de afskrevne som forskellige. Bliv inspireret af familiens eksempel – og løse, at ingen del af samfundet nogensinde skal gå alene. Facebook Twitter Pinterest ‚Retfærdighed for dem, der aldrig gik hjem‘: familier reagerer på Hillsborough katastrofeafgørelse – video